Чи потрібно перереєструвати техпаспорт?

СКАЗАЛИ: 🗯 що «Потрібно перереєструвати техпаспорт!!!!»⁉️

🟠 «Сказали, що потрібно перереєструвати техпаспорт!!!!»,- до департаменту державної реєстрації з таким питанням щоденно звертається чи не кожен п’ятий заявник. Давайте розбиратись, чи – таки потрібно «перереєстровувати техпаспорт» і що це насправді означає?

🟠 Раніше реєстрація права власності на нерухоме майно покладалась на бюро технічної інвентаризації, яка до 2003 року проводилась у спеціальних реєстрових книгах, тобто на паперових носіях. ➡️ З 2003 до 31.12.2012 року бюро технічної інвентаризації продовжувало здійснювати реєстрацію права власності, але вже в Реєстрі прав власності на нерухоме майно. ➡️ З 01 січня 2013 року Реєстр прав власності на нерухоме майно припинив своє функціонування. А на даний час функціонує Державний реєстр прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

🟠 І тут може виникнути питання: «А куди ж поділося моє право власності, яке виникло до 2013 року???» Відповідь проста: право власності на майно, що визнано державою, нікуди не поділося, а існує собі й далі. В залежності від періоду, в якому воно виникло – в паперовому варіанті, або в електронному – в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, яке є архівною складовою частиною сучасного реєстру.

✅ Держава не вимагає в обов’язковому порядку переносити інформацію про право на нерухомість до «нового» реєстру. Потреба в проведенні перереєстрації прав виникає у випадку необхідності ➡️ вчинення нотаріального правочину (укладення договору купівлі-продажу, дарування, міни тощо). 🆗В такому випадку для проведення перереєстрації прав необхідно звернутись до державного реєстратора ☝️ з правовстановлюючим документом та технічним паспортом та отримати консультацію.

🟠 Але, навіть якщо у вас немає наміру вчиняти будь-які дії з нерухомим майном, державна реєстрація прав у єдиному Державному реєстрі прав може бути ☝️ проведена за бажанням власника у будь-який час.